- גורמים פסיכולוגיים וחברתיים
- גורמים סביבתיים ותרבותיים
- מה ניתן לעשות כדי למנוע עישון בקרב בני נוער?
- אסטרטגיות ומודלים מוכחים למניעת עישון בקרב מתבגרים
- גידול בשימוש בסיגריות אלקטרוניות
עישון בקרב בני נוער הוא נושא שמעסיק את המומחים כבר עשורים. למרות הסיכונים הבריאותיים המוכרים ומעוררי דאגה, בכל שנה עשרות אלפי בני נוער מתחילים לעשן, חלקם מבלי להבין את ההשלכות הבריאותיות. מדוע זה קורה? מהם הגורמים הפסיכולוגיים והחברתיים המובילים לכך, ואיך ניתן למנוע את התפשטות התופעה? ד"ר קתרין ליאונצ'יק, מומחית בתחום הפסיכיאטריה של בני נוער, מספקת תשובות מעמיקות לשאלות הללו ומסבירה את הקשר בין גורמים חברתיים ופסיכולוגיים לבין תחילת העישון בקרב בני נוער.
*המאמר כתוב בלשון זכר אך פונה לשני המינים.
גורמים פסיכולוגיים וחברתיים
בני נוער רבים מתחילים לעשן בגלל רצונם להשתייך לקבוצה מסוימת. ד"ר ליאונצ'יק מסבירה כי אין קווים ברורים המבדילים בין גורמים חברתיים לפסיכולוגיים, שכן רבים מהגורמים החברתיים משפיעים ישירות על אישיות המתבגר ויכולים להיחשב כגורמים פסיכולוגיים. אחד הגורמים המרכזיים הוא התנהגויות התמודדות. בגיל ההתבגרות, המתבגרים נמצאים בשלב שבו הם מפתחים את זהותם האישית, ומאוד חשוב להם להיות חלק מקבוצה נבחרת. אם בקבוצה זו יש מעשנים, או שעישון נתפס בה כדבר חיובי, יהיה למתבגר קשה להימנע ממנו, גם כאשר הוא מודע להשלכות הבריאותיות של עישון.
בנוסף, ד"ר ליאונצ'יק מציינת את ההשפעה של דימוי חיובי של המעשן בסביבה החברתית והתרבותית. אמנם כיום פרסומות טבק הן נדירות, אך ניתן לראות "פרסומות סמויות" בסרטים בהם הדמות הראשית מעשנת. אלו עשויות להוביל את המתבגר לראות את העישון כאמצעי לביטוי אישי, חופש וביטחון עצמי. ההשפעה של חברים, משפחה שיש בה מעשנים וקהילה שמאפשרת מכירת סיגריות באופן נגיש משחקת גם היא תפקיד מרכזי.
גורמים סביבתיים ותרבותיים
ליאונצ'יק מציינת מספר גורמים נוספים אשר נתפסים כשוליים, כאשר בפועל גם הם תורמים להתפשטות התופעה:
- התנגדות לחברה ולסמכות: בגיל ההתבגרות יש נטייה חזקה יותר ליצור הבחנה ברורה בין רצונותיו האישיים של המתבגר לבין אלו של החברה, המשפחה והסביבה. לפעמים, נטייה זו בפני עצמה מהווה סיבה להתחלת עישון בקרב בני נוער, כאמצעי התנגדות למוסדות כמו בית הספר והמשפחה.
- בני נוער ביישנים עשויים לראות בעישון גורם שיסייע להם להתחבר לאחרים.
- הנאה אסתטית: רבים נהנים מחווית העישון – מהמראה שלהם כשהם מחזיקים בסיגריה ומהאביזרים שנלווים לעישון, כמו מצתים ומאפרות.
מה ניתן לעשות כדי למנוע עישון בקרב בני נוער?
ד"ר ליאונצ'יק ממליצה על גישה חינוכית וקשובה. שיחות פתוחות ואישיות עם ההורים, במהלכן המתבגר יכול לשתף את מניעיו לעישון, מייצרות אמון. כאשר מתקיים שיח אמיתי ואמפתי שמבין את הלחצים החברתיים שהמתבגר מתמודד איתם, נפתח פתח להקשבה אמיתית מצידו. הבנה עמוקה של המניעים לעישון יאפשרו מתן תמיכה מותאמת אישית.
מבחינת מוסדות החינוך, תוכניות חינוכיות צריכות להציג כראוי את הסכנות שכרוכות בעישון, כולל הסבר על השפעותיו הגופניות והפסיכולוגיות. כחלק מהגישה, ליאונצ'יק ממליצה על שיחות פרטניות שבהן יוכלו המתבגרים לבטא את המניעים שלהם לעישון, את הגירויים שמובילים אותם לכך, במטרה לעבוד יחד על מציאת חלופות להתמודדות עם לחצים חברתיים או מתח.
אסטרטגיות ומודלים מוכחים למניעת עישון בקרב מתבגרים
ד"ר ליאונצ'יק ממליצה על תוכניות חינוכיות שהוכחו כיעילות, כמו Life Skills Training, הידועה גם בשם LST. התכנית מתמקדת בפיתוח מיומנויות התנגדות, חשיבה ביקורתית והיכולת להתמודד עם לחצים חברתיים. מחקרים הראו כי תוכניות אלו מפחיתות את שיעור העישון בקרב בני נוער ב-75%.
בנוסף, הגדלת המיסוי על מוצרי טבק ואכיפת החוק שאוסר על מכירת טבק מתחת לגיל 18 יכולות לצמצם את הזמינות של סיגריות באופן שמשפיע לטובה על מניעת התחלת עישון.
גידול בשימוש בסיגריות אלקטרוניות
העלייה בשימוש בוייפינג (סיגריות אלקטרוניות) בקרב בני נוער מציבה אתגרים חדשים במניעת עישון. ד"ר ליאונצ'יק מציינת כי אחת הסיבות לגידול בשימוש בהן בקרב מתבגרים היא האמונה השגויה שהן לא ממכרות או מזיקות כמו סיגריות רגילות. בפועל, ולמרות שהן נתפסות כ"בטוחות" יותר, הן מכילות ניקוטין ממכר ומזיק לבריאות. הפתרון המרכזי הוא הסברה חינוכית, הכוללת שילוב של תכנים בבתי הספר, תמיכה ממשלתית והגברת המודעות בקרב בני הנוער לסכנות שבשימוש במוצרי ניקוטין באשר הם.
עישון בקרב מתבגרים הוא תופעה מורכבת שמשפיעה על בריאותם הפיזית והנפשית של בני נוער מעשנים. ההתמודדות עם הבעיה מחייבת הבנה מעמיקה של הגורמים החברתיים, הפסיכולוגיים והתרבותיים העומדים מאחוריה. ד"ר קתרין ליאונצ'יק מציינת כי בני נוער, בשל השפעת חבריהם, השאיפה להיות "בוגרים" וההזדהות עם דימויים של חופש וביטחון עצמי המועברים דרך המדיה, עשויים להיתקל בקושי רב להימנע מעישון. גורמים נוספים כמו התנגדות ומרדנות, תחושת חופש ורצון להרגיש חלק מקבוצה, יכולים להוביל את המתבגר להתחיל לעשן, גם כשהוא מודע לסיכון הבריאותי הכרוך בכך. המאבק בעישון בקרב בני נוער דורש פעולה רב-מערכתית שכוללת תכניות חינוכיות במוסדות החינוך, תמיכה מצד ההורים, הסברה ציבורית וחקיקה מתאימה. ככל שגורמים אלו יפעלו בשיתוף פעולה, כך תגדל הצלחתם בהפחתת שיעור העישון בקרב בני נוער.
אנגלית כשפה שנייה הפכה לדרישה בסיסית בעולם הגלובלי. אם גם אתם רוצים לשפר את האנגלית של ילדיכם, הצטרפו עוד היום לקורסים המקוונים שלנו!. נובאקיד, בית הספר המוביל ללימודי אנגלית אונליין לילדים.