Scrolltop arrow icon
המבצע הטוב ביותר!
קבל חודש אחד של קבוצות דיבור בחינם עם רכישת שיעורים אישיים!
CTA background
רוצה לגדל ילד/ה דו לשוני/ת? ✌הירשם/י לשיעור ניסיון חינם!
רוצה לגדל ילד/ה דו לשוני/ת? ✌הירשם/י לשיעור ניסיון חינם!
נסה/י בחינם נסה/י בחינם
שתף
X share icon
22.07.2024
Time icon 5 דקה

איך למנוע התמכרות לסמים ואלכוהול אצל בני נוער

תוכן העניינים

בני הנוער בשנות העשרה חווים מערבולת של שינויים – פיזיים, רגשיים וחברתיים. זהו זמן של חקירה, ניסויים וגיבוש הזהויות האישיות שלהם. למרבה הצער, תקופה זו של חקירה יכולה לפעמים להוביל חלק מבני הנוער למסלול מסוכן – שימוש בסמים.

על פי המכון הלאומי לשימוש בסמים, בני נוער נוטים יותר להתנסות בסמים ואלכוהול בהשוואה לקבוצות גיל אחרות. הניסוי הזה יכול להידרדר להתמכרות מלאה, עם השלכות הרסניות על הבריאות, ההשכלה והעתיד של המשתמש.

במאמר זה נצייד את ההורים ומורים בידע חיוני למניעת שימוש בסמים אצל בני נוער, נחקור את הגורמים השונים שתורמים לסיכון להתמכרות, נעמיק באמצעי הגנה ונתווה אסטרטגיות מעשיות לבניית בסיס חזק לרווחת ילדינו המתבגרים.

הבנת הסיכונים: רשת של השפעות

שימוש בסמים אצל בני נוער בדרך כלל לא קורה בחלל ריק. יחסי גומלין מורכבים של גורמים אישיים, משפחתיים וחברתיים יכולים להגביר את הפגיעות של בני הנוער:

גורמי סיכון אישיים:

  • גנטיקה: מחקרים מצביעים על נטייה גנטית להתמכרות עבור אנשים מסוימים. אם יש היסטוריה משפחתית של התמכרות לסמים, ייתכן שהבן או הבת שלך נמצאים בסיכון גבוה יותר.
  • בעיות נפשיות: בני נוער שנאבקים בחרדה, דיכאון או מצבים נפשיים אחרים עשויים להשתמש בחומרים שונים כדי לטפל בעצמם או להתמודד עם הרגשות הקשים.
  • היסטוריה של טראומה: חוויות כמו התעללות, הזנחה או בריונות יכולות להגביר את הסיכון לשימוש בסמים כמנגנון התמודדות.
  • הערכה עצמית נמוכה: בני נוער עם הערכה עצמית נמוכה עשויים לפנות לחומרים הללו לצורך קבלת תחושת שייכות או כדי להקהות את הכאב הרגשי.

גורמי סיכון משפחתיים:

  • שימוש בסמים על ידי ההורים: בני נוער שנחשפו לשימוש בסמים על ידי הוריהם נוטים יותר להתנסות בסמים גם בעצמם. הם עשויים לעצב את התנהגותם לפי מה שהם רואים בבית.
  • חוסר פיקוח הורי: בני נוער עם פיקוח או מעורבות הורית מועטה נמצאים בסיכון גבוה יותר לעסוק בהתנהגויות מסוכנות, כולל שימוש בסמים.
  • סביבה משפחתית כאוטית: קונפליקט מתמיד, הזנחה רגשית או חוסר מבנה בבית יכולים לתרום לפגיעות של בני הנוער ולפניה קלה יותר לשימוש בסמים.

גורמי סיכון חברתיים:

  • לחץ חברתי: הלחץ "להשתלב" עם החברים שמשתמשים בסמים או באלכוהול יכול להיות עצום עבור בני הנוער. הרצון לקבלה חברתית יכול להוביל אותם להתנסות, גם אם הם מהססים בתחילה.
  • חשיפה לשימוש בסמים על ידי הסביבה: בני נוער שמוקפים בבני גילם או בני משפחה המשתמשים בחומרים עשויים לנרמל התנהגות זו ולהגביר את הסבירות להתנסות בסמים או באלכוהול בעצמם.

חשוב לזכור שגורמי סיכון אלו אינם מבטיחים שנער יפתח התמכרות. אך הבנת ההשפעות הללו מאפשרת להורים לזהות את התחומים הרגישים וליישם אמצעי מניעה.

כוחה של ההגנה: בניית מקום בטוח

החדשות הטובות הן שישנם גורמי הגנה חזקים שיכולים להפחית משמעותית את הסיכון של בני הנוער לשימוש בסמים. הנה כמה מרכיבים מרכזיים שיכולים לתרום לחוסנם של הילדים:

  • יחסים חיוביים בין הורים וילדים: מערכת יחסים חזקה ורבת אמון עם ההורים היא חיונית. תקשורת פתוחה, תמיכה רגשית וציפיות ברורות יוצרים מרחב בטוח עבור בני נוער להביע את עצמם ולחפש הדרכה כאשר הם מתמודדים עם בחירות קשות בחייהם.
  • קשרים חברתיים חזקים: קיום חברויות טובות, תחושת שייכות לקבוצה חברתית בריאה ומעורבות בפעילויות חברתיות יכולים לספק לבני הנוער תחושת חיבור עם אנשים חיוביים ומטרה משותפת, ולהפחית את פגיעותם ללחצים חברתיים.
  • הערכה עצמית גבוהה: בני נוער עם תחושת ערך עצמי חזקה יותר מצוידים טוב יותר לעמידה בפני לחצים חברתיים ונוטים לבצע בחירות בריאות. בניית ההערכה העצמית שלהם באמצעות חיזוק חיובי, טיפוח כישרונותיהם וחגיגת ההישגים שלהם יכולה להיות בעלת השפעה חיובית ומתמשכת.
  • הרגלי חיים בריאים: שמירה על הרגלים בריאים כמו פעילות גופנית סדירה, תזונה מאוזנת ושינה טובה יכולים לשפר את הרווחה הכללית ולתרום לבריאות הנפשית. הרגלים בריאים אלו יכולים להפחית את הסבירות לפנות לחומרים ממסטלים כדי להתמודד עם מתח או רגשות קשים.
רוצה לגדל ילד/ה דו לשוני/ת? הירשם/י לשיעור ניסיון חינם!

לצייד את המתבגרים בכלים להצלחה: אסטרטגיות להורים

מניעת שימוש בסמים לא דורשת ניהול מיקרו של חיי הילדים שלכם. מדובר בטיפוח של תקשורת פתוחה, בניית אמון והעצמת הילדים לבצע את הבחירות הנכונות. הנה כמה אסטרטגיות מעשיות שהורים יכולים ליישם לתמיכה בילדיהם המתבגרים:

1. תקשורת פתוחה היא המפתח:

  • בצעו עם ילדיכם שיחות על סמים ואלכוהול בשלב מוקדם יחסית, לפני שהם ירגישו את הלחץ להתנסות.
  • שמרו על סביבה פתוחה ונטולת שיפוטיות שבה המתבגרים מרגישים בנוח להתבטא
  • הבינו את דאגותיהם ושאלו שאלות.
  • האזינו להם באופן פעיל ללא האשמות.
  • השתמשו בשפה שמתאימה לגיל הילד והתמקדו במתן מידע עובדתי על הסיכונים וההשלכות של שימוש לרעה בסמים.

2. היו מודל לחיקוי:

ההתנהגות שלכם מדברת. הפגינו בעצמכם שימוש אחראי באלכוהול, בתרופות ובחומרים אחרים, אם תבחרו לצרוך אותם בכלל. הימנעו מהאדרת השימוש בחומרים ואל תמזערו את הסיכונים. 

הדגימו מנגנונים בריאים להתמודדות עם מתחים ורגשות קשים.

3. הגדרת ציפיות וגבולות ברורים:

קבעו כללים וציפיות ברורים לגבי שימוש בחומרים. הסבירו לילדיכם מהי התנהגות מקובלת ומה לא. תארו בפניהם את ההשלכות של הפרת כללים אלה והיו עקביים באכיפת ההשלכות הללו.

עם זאת, חשוב להימנע מאמצעי ענישה קשים מדי שעלולים להרחיק מכם את ילדיכם ולגרום להם להסתגר.

4. עקבו אחר הפעילויות של המתבגרים שלכם:

אמנם אינכם רוצים לחדור לפרטיות של ילדיכם המתבגרים, אך כדאי להיות מודעים למקום הימצאם, עם מי הם מבלים ופעילותם המקוונת.

שינויים פתאומיים בהתנהגות, שינויים במצבי הרוח או נסיגה מפעילויות משפחתיות יכולים להיות סימני אזהרה שכדאי להתייחס אליהם.

5. קידום פעילויות בריאות:

עודדו את בני הנוער להשתתף בספורט, מועדונים חברתיים, תחביבים או פעילויות חיוביות אחרות.

פעילויות אלו לא רק מספקות הנאה ותחושת הישג, אלא גם מעסיקות אותם ומציעות דרך בריאה להיפגש עם בני גילם ולחלוק פעילויות ותחומי עניין.

6. פיתוח כישורי חיים:

ציידו את ילדיכם המתבגרים בכישורי החיים שדרושים להם כדי לנהל את האתגרים האישיים שלהם ולבצע בחירות בריאות.

למדו אותם כישורי תקשורת בינאישית, כיצד לזהות ולעמוד בלחץ חברתי ועוד מנגנוני התמודדות בריאים להתמודדות עם מתחים ורגשות קשים.

התערבות מוקדמת היא קריטית

אם אתם חושדים שילדיכם המתבגרים מתמודדים עם שימוש בסמים או אלכוהול, אל תחכו. התערבות מוקדמת היא חיונית למניעת השלכות ארוכות טווח. הנה כמה סימנים שכדאי לשים לב ולהיזהר מהם:

  1. שינויים בהתנהגות או שינויים במצב הרוח
  2. ירידה בביצועים אקדמיים
  3. נסיגה מהמשפחה והחברים
  4. אובדן עניין בתחביבים או פעילויות חברתיות
  5. שינויים בדפוסי השינה או האכילה
  6. מציאת אביזרי שימוש בסמים 

לסיכום

שימוש בסמים על ידי בני נוער היא בעיה רצינית, אבל היא ניתנת למניעה. על ידי טיפוח תקשורת פתוחה, בניית אמון, הצבת גבולות ברורים וציוד בני הנוער בכישורי חיים חיוניים, אתם יכולים לעודד ולסייע להם לעשות את הבחירות הנכונות ולנהל את אתגרי גיל ההתבגרות מבלי להיכנע לשימוש בסמים. 

זכרו, התערבות מוקדמת היא המפתח. אם יש לכם חששות, אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית. ישנם לא מעט משאבים זמינים בקהילה וברשת האינטרנט כדי לתמוך בכם ובבני הנוער שלכם בדרך לחיים בריאים ומספקים.

הכירו את נובאקיד!

אם נהניתם מהתוכן שלנו ואתם מעוניינים ללמוד עוד, תוכלו לקרוא מאמרים נוספים שלנו באתר נובאקיד. 

אם אתם רוצים לשפר את ההתפתחות הקוגניטיבית של ילדיכם לא רק בידע תרבותי כללי אלא גם בשפה האנגלית, עזרו לילדיכם ללמוד אנגלית מדוברת וכתובה בהצטיינות באינטרנט – מהבית ומכל מקום אחר. 

היכנסו ל: בית ספר ללימוד אנגלית לילדים של NovaKid והירשמו לאחד הקורסים ללימוד אנגלית אונליין לילדים

רשמו את ילדיכם לאחד משיעורי אנגלית לילדים וצרו קשר עם אחד מאנשי הצוות שלנו עוד היום!

השאירו הערה

השאירו תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה מוגן על ידי reCAPTCHA וחלים מדיניות הפרטיות ותנאי השירות של Google

בחירת העורך
נובאקיד להורים
אולי יעניין אותך גם
בחר שפה
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
אנו משתמשים בעוגיות בכדי שיהיה לכם נוח יותר להשתמש באתר שלנו. על ידי שימוש באתר הינך מסכימ/ה לשמור קבצי עוגיות בדפדפן.